Hvad har DR P1 Dokumentar gang i?

Og er det ærlig dokumentation ?

Den 11. februar 2010 sendte P1 Dokumentar en 50 min udsendelse om 5 friskoler, der har det tilfælles, at de bruger L. Ron Hubbards studiemetode. Hubbard er som bekendt også grundlægger af Scientology Kirken.

Udsendelsen var lavet af journalist Jonatan Placing.

Men han forstod aldrig selv de dokumenter, han havde fremskaffet og undlod bevidst at fremlægge disse for dem, der havde korrekt indsigt i sammenhængen, og tydeligt kunne ha' redegjort for dette.

Dette resulterede i en af de mest fordrejede og fejlbefængte udsendelser om disse skoler nogensinde.

Jonatan Placing forstod aldrig selv de dokumenter, han havde fremskaffet.

Jonatan Placing havde set sig blind på en påstand. Denne påstand bestod i at bevise, at der på en eller anden måde gik penge fra skolerne til Scientology. Store penge.

Endelig finder han noget, han tror er dokumentationen. Dette er et skattedokument fra en velgørende stiftelse i USA, Social Betterment Properties International. Her står ordet Applied Scholastics og et beløb på 72,5 mill. Ergo, skønner Placing, så går der millioner fra forældre på Applied Scholastics skolerne (Kildeskolerne, Amager Int. School) til denne stiftelse, og denne stiftelse er lig med Scientology Kirken.

Stiftelsen er i virkeligheden en selvstændig juridisk enhed, som udelukkende er stiftet med det formål at eje og administrere ejendomme for de aktiviteter, der ude i samfundet kan drage nytte af Hubbards opdagelser, uden at være tilknyttet Scientology Kirken. Ovennævnte studiemetode brugt i en skole er et eksempel på dette.

Går der forældrepenge til Scientology Kirken?

Placing tolker fejlagtig at købssummen på 72,5 mill for den bygning, hvor Applied Scholastics har til huse i USA, at det er penge, der er indbetalt licenspenge fra f. eks. danske forældre, hvis børn går på disse friskoler.

Dette er ikke korrekt og derfor ikke muligt at dokumentere. Det er blot en påstand grebet ud af luften.

Der går ingen penge fra forældre på disse skoler til Scientology Kirken.

Tværtimod er flowet den anden vej. Scientology Kirken og scientologer støtter ofte økonomisk verdslige (ikke-religiøse) aktiviteter hvor fællesnævneren er L. Ron Hubbard. De kender personligt til effektiviteten af Hubbards opdagelser, og ser gerne, at folk uden for kirken også kan få glæde af disse.

Til USA for licenstagernes penge.
Bygger påstandene på upålidelige kilder.

Placings dokumentar er baseret på kilder, der bevidst fordrejer sandheden.

En af disse kilder er Robert Dam. Robert Dam har mange gange tidligere bevist, hvordan han igen og igen fordrejer sandhen. I øvrigt dokumenteret for P1 - som ikke fandt dette relevant at lægge på deres hjemmeside.

Det samme med amerikaneren David Touretzky.

Placing tog til USA og interviewede forskellige modstandere af Scientology Kirken, f. eks. David Touretzky. Denne person fører sig frem i ly af en professortitel som ekspert i Hubbards studiemetode. Det er Touretzky på ingen måde. Tværtimod er han en person, de fleste mennesker ville tage dyb afstand fra. Touretzky er f. eks. tilhænger af, at aborter kan foretages op til 6 måneder efter et barn er født ! Ligeledes kan man på hans hjemmeside få opskrifter på, hvordan man fremstiller alle mulige slags bomber og sprænger politibiler i luften !

Placing og Thomas Buch-Andersens manipulation med lytterne:

På trods af at der findes i tusindvis af forældre, der med glæde vil berette om, hvorledes disse skoler har hjulpet dem, er Placing kun interesseret i èn forælder og hendes søn, der kan fremstille disse skoler negativt og odiøst. En anden forælder, han fik fat i, havde udtrykt stor glæde ved skolen. Dette blev klippet fra. Kun Placings meget ledende spørgsmål, der kunne bakke hans tese op, blev brugt. I øvrigt havde hun sagt, at hun ikke ville være med. Det var Placing totalt ligeglad med.

Hanne Hemmingsholt fra Applied Scholastrics DK havde insisteret på at komme direkte i studiet. Hun blev af værten lovet 15 min ud af de 50 min. Hun fik kun ganske få tilkæmpede minutter.

Værten ved P1 Dokumentar, Thomas Buch-Andersen, udtaler på hjemmesiden, der hedder Journalisten.dk i januar 2010, at dette ugentlige program, skal genrejse P1's stolte dokumentar-traditioner.

Denne udsendelse har godt nok mange dokumenter. Men ingen beviser Placings tese. Og de dokumenter indsendt af Applied Scholastics DK, der beviser, at det er fri fantasi, er censureret væk af Placing og Thomas Buch-Andersen.

Er dette stolte dokumentartraditioner?

 

book